Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z majonezem, z ugotowanych w mundurkach jarzyn: marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, zielonego groszku i cebuli.

Przykładowe składniki

Składniki

6 porcji

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • ok. 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
  • Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
  • Jajka ugotować na twardo (ok. 5 – 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
  • Ogórki, cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
  • Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
  • Przełożyć do salaterki i pokryć odłożonym majonezem, udekorować wedle uznania.

Polecamy każdemu. Smaczne i proste w wykonaniu. Powinno się znaleźć na każdym stole i to nie tylko od święta.

Kazimiera Tarkowska

Przeczytaj również

Tajemnicza witamina D

Wprowadzenie Witamina D, nazywana również „witaminą słoneczną”, jest kluczowym składnikiem