SZASZŁYKI DROBIOWE

Majówka to inauguracja sezonu grillowego, a jeśli grill to koniecznie szaszłyki. My sprawdziliśmy i gorąco polecamy szaszłyki drobiowe z dużą ilością warzyw. Podane z musztardą i chlebem wyglądają i smakują wyśmienicie.

Składniki na ok 15 szt szaszłyków:

  • 300 g pieczarek
  • 2 szt dużej papryki żółta, czerwona
  • 4 szt średnie cebule
  • 300 g boczku
  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 szt cukinii
  • przyprawa do mięsa / przyprawa do dań z grilla/ przyprawa do szaszłyków
  • olej
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

  • Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok 3 x 3 cm. Następnie obtaczamy delikatnie w przyprawie do mięsa.
  • Wszystkie warzywa również myjemy i osuszamy.
  • Boczek oraz paprykę kroimy w plastry podobnej wielkości do fileta.
  • Cukinie możemy podawać zarówno w skórce jak i bez skórki, w plastrach o grubości ok 1 cm.
  • Pieczarki kroimy na pół a większe na ćwiartki.
  • Tak samo dzielimy cebulę na 4 części, które następnie kroimy jeszcze w poprzek na pół.
  • Tak przygotowane warzywa nabijamy naprzemiennie z kurczakiem i boczkiem na wykałaczkę.
  • Gotowe szaszłyki smarujemy za pomocą pędzelka olejem i posypujemy przyprawą do dań z grilla. W ten sposób przygotowane szaszłyki są gotowe do smażenia.
  • Jeżeli chcemy grilować na tradycyjnym grillu szaszłyki powinny być ułożone na aluminiowej tacy lub owinięte w sreberko i umieszczone nad średnim ogniem. Czas smażenia ok 15-20 min.

Jeżeli pogoda zawiedzie i warunki nie sprzyjają aby można zrobić tradycyjnego grilla, szaszłyki świetnie sprawdzą się z grilla elektrycznego, patelni bądź zwyczajnie z piekarnika (wtedy czas pieczenia to ok. 40 min). Po prostu pyszne… „palce lizać”.

Justyna Witowska

Przeczytaj również