Świąteczne pierniczki

Piernik (jak podaje Wikipedia) to ciasto o słodko-pikantnym smaku, o długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka), środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.

Swoją trwałość pierniki zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. W zimnym i suchym miejscu dają się przechowywać nawet przez kilka miesięcy.

Składniki na nasze pierniczki

15 dkg cukru
15 dkg płynnego miodu
20 dkg masła
1 przyprawa do piernika
2 jajka
1 żółtko
60 dkg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
50 ml oleju
10 dkg gęstej śmietany

I etap wykonania

Połowę cukry zarumienić w rondlu, dodać 3-4 łyżki gorącej wody i rozpuścić karmel. Dodać miód, masło i przyprawę do piernika. Podgrzewać i mieszać, aż będzie jednolita masa. Jajka i żółtko ubić z pozostałym cukrem.

II etap wykonania

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przestudzoną, płynną mieszankę, olej, ubite jajka i śmietanę. Zmiksować na jednolitą masę ciasta. Owinąć folią i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

III etap wykonania

Ciasto rozwałkować na 0,5 cm. Wykrawać ciastka. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciastka włożyć do szczelnie zamkniętego pudełka lub słoika ze skórką z jabłka. Dzięki temu będą dłużej świeże, smaczne i miękkie. Pierniczki można wcześniej polukrować i przyozdobić według własnego pomysłu.

Smacznego!

Kazimiera Tarkowska

Przeczytaj również