Majówka to inauguracja sezonu grillowego, a jeśli grill to koniecznie szaszłyki. My sprawdziliśmy i gorąco polecamy szaszłyki drobiowe z dużą ilością warzyw. Podane z musztardą i chlebem wyglądają i smakują wyśmienicie.






Składniki na ok 15 szt szaszłyków:
- 300 g pieczarek
- 2 szt dużej papryki żółta, czerwona
- 4 szt średnie cebule
- 300 g boczku
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- 1 szt cukinii
- przyprawa do mięsa / przyprawa do dań z grilla/ przyprawa do szaszłyków
- olej
- patyczki do szaszłyków




Sposób przygotowania:
- Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ok 3 x 3 cm. Następnie obtaczamy delikatnie w przyprawie do mięsa.
- Wszystkie warzywa również myjemy i osuszamy.
- Boczek oraz paprykę kroimy w plastry podobnej wielkości do fileta.
- Cukinie możemy podawać zarówno w skórce jak i bez skórki, w plastrach o grubości ok 1 cm.
- Pieczarki kroimy na pół a większe na ćwiartki.
- Tak samo dzielimy cebulę na 4 części, które następnie kroimy jeszcze w poprzek na pół.
- Tak przygotowane warzywa nabijamy naprzemiennie z kurczakiem i boczkiem na wykałaczkę.
- Gotowe szaszłyki smarujemy za pomocą pędzelka olejem i posypujemy przyprawą do dań z grilla. W ten sposób przygotowane szaszłyki są gotowe do smażenia.
- Jeżeli chcemy grilować na tradycyjnym grillu szaszłyki powinny być ułożone na aluminiowej tacy lub owinięte w sreberko i umieszczone nad średnim ogniem. Czas smażenia ok 15-20 min.



Jeżeli pogoda zawiedzie i warunki nie sprzyjają aby można zrobić tradycyjnego grilla, szaszłyki świetnie sprawdzą się z grilla elektrycznego, patelni bądź zwyczajnie z piekarnika (wtedy czas pieczenia to ok. 40 min). Po prostu pyszne… „palce lizać”.
Justyna Witowska