jako propozycja na andrzejki

Składniki:
500 g płatów śledziowych
sok z ½ cytryny
650 g buraków średniej wielkości
6 jaj
150 g majonez
180 g jogurtu naturalnego
pieprz czarny mielony
szczypior do dekoracji.
Wykonanie:
Prace zaczynamy od namoczenia śledzi, jakieś 3 godziny przed robieniem sałatki powinno wystarczyć. W międzyczasie można zmienić wodę jeśli śledzie są bardzo słone. Gdy płaty będą się moczyć pieczemy w piekarniku buraczki oraz gotujemy jajka na twardo. Na blasze układamy dobrze umyte buraczki w skórkach i tak w temp 190 – 200 stopni C pieczemy ok 1,5 godz. Po tym czasie nakłuwamy i sprawdzamy ostrym nożem czy buraczki są już gotowe. Po upieczeniu studzimy i obieramy je ze skórki (powinna łatwo odchodzić). Namoczone śledzie osuszamy i kroimy w cienki paseczki. Następnie rozkładamy płasko na półmisku. Całość skraplamy sokiem z cytryny i polewamy jogurtem. Kolejną warstwę utworzymy z buraczków pokrojonych w większą kostkę. Buraczki przykrywamy warstwą majonezu a następnie przygotowujemy jajka. Wystudzone i obrane jajka kroimy w drobniutką kostkę i zasypujemy ostatnią warstwę sałatki. Całość doprawiamy pieprzem i opcjonalnie dekorujemy posiekanym szczypiorem.
To wspaniała propozycja na andrzejkowe spotkania!!! Życzymy smacznego.
Autor: Justyna Witowska