Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z majonezem, z ugotowanych w mundurkach jarzyn: marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, zielonego groszku i cebuli.
Przykładowe składniki
Składniki
6 porcji
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 1/4 cebuli
- 1/2 jabłka
- 1 mała puszka zielonego groszku
- ok. 1 szklanka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
- Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
- Jajka ugotować na twardo (ok. 5 – 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
- Ogórki, cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
- Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
- Przełożyć do salaterki i pokryć odłożonym majonezem, udekorować wedle uznania.
Polecamy każdemu. Smaczne i proste w wykonaniu. Powinno się znaleźć na każdym stole i to nie tylko od święta.
Kazimiera Tarkowska