W NOWEJ ODSŁONIE
Potrzebne produkty:
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 0,5 kg mięsa mielonego np. wieprzowego
- 0,5 kg dobrej jakości wędliny lub kiełbasy
- 1 szt dużej cebuli
- 1 szt marchewki
- 0,1 kg cukinii
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki stołowe passaty pomidorowej
- ½ łyżeczki soli
- 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Naszą pracę zaczynamy od włączenia piekarnika tak aby zdążył się nagrzać do temp. 200 stopni. Następnie obieramy warzywa: marchew, cukinie, cebulkę i czosnek. Marchew i cukinie ścieramy na drobnych oczkach na tartce i umieszczamy na sitku tak aby odsączył się nadmiar powstałego soku. Cebulkę siekamy w drobną kostkę a czosnek przeciskamy na prasce.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce tak aby można swobodnie je wymieszać na jednolitą masę. Kiełbasę mielimy w maszynce do mięsa lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Tak powstałą masę oraz surowe mięso mielone dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy przyprawami, passatą i całości dobrze mieszamy.
Ciasto francuskie trzymane do tej pory w lodówce wyciągamy i rozkładamy na desce tak aby móc swobodnie nożem przeciąć na trzy pasy wzdłuż ciasta a następnie cztery paski (5 gdy mamy ciasto XXL) w poprzek aby uzyskać 12 mniejszych prostokątnych kawałków ciasta. Jajko rozbijamy i za pomocą pędzelka smarujemy jedną krawędź każdego prostokąta. Następnie na każdym kawałku ciasta formujemy wałek z przygotowanego wcześniej farszu i zawijamy od suchego do posmarowanego jajkiem brzegu w mini roladkę.
Tak przygotowane paszteciki układamy na wyłożone papierem blachy zachowując odstępy pomiędzy rogalikami ok 1,5 cm aby się nie posklejały. Nasze paszteciki pieczemy przez 25-30 min w dobrze nagrzanym piekarniku. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie czerwonego barszczu. Obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Smacznego!
Autor: Justyna Witowska