Śledzik w białym puchu

jako propozycja na andrzejki

Składniki:

500 g płatów śledziowych

sok z ½ cytryny

650 g buraków średniej wielkości

6 jaj

150 g majonez

180 g jogurtu naturalnego

pieprz czarny mielony

szczypior do dekoracji.

Wykonanie:

Prace zaczynamy od namoczenia śledzi, jakieś 3 godziny przed robieniem sałatki powinno wystarczyć. W międzyczasie można zmienić wodę jeśli śledzie są bardzo słone. Gdy płaty będą się moczyć pieczemy w piekarniku buraczki oraz gotujemy jajka na twardo. Na blasze układamy dobrze umyte buraczki w skórkach i tak w temp 190 – 200 stopni C pieczemy ok 1,5 godz. Po tym czasie nakłuwamy i sprawdzamy ostrym nożem czy buraczki są już gotowe. Po upieczeniu studzimy i obieramy je ze skórki (powinna łatwo odchodzić). Namoczone śledzie osuszamy i kroimy w cienki paseczki. Następnie rozkładamy płasko na półmisku. Całość skraplamy sokiem z cytryny i polewamy jogurtem. Kolejną warstwę utworzymy z buraczków pokrojonych w większą kostkę. Buraczki przykrywamy warstwą majonezu a następnie przygotowujemy jajka. Wystudzone i obrane jajka kroimy w drobniutką kostkę i zasypujemy ostatnią warstwę sałatki. Całość doprawiamy pieprzem i opcjonalnie dekorujemy posiekanym szczypiorem.

To wspaniała propozycja na andrzejkowe spotkania!!! Życzymy smacznego.

Autor: Justyna Witowska

Przeczytaj również

Tajemnicza witamina D

Wprowadzenie Witamina D, nazywana również „witaminą słoneczną”, jest kluczowym składnikiem