PLACKI ZIEMNIACZANE

Placki ziemniaczane w czerwcu. I tu pojawia się pytanie z jakich ziemniaków? Czy lepsze będą ‘stare’ czy młode kartofle? Zdania są podzielone.

Ważne jest to, jak wczesne są Wasze kartofle. Oczywistym jest, że dobre, zwarte placki ziemniaczane łatwiej jest zrobić z ziemniaków z końca lipca, niż z tych dostępnych jeszcze w czerwcu. Im później wykopane ziemniaki, tym większa w nich zawartość skrobi, odpowiedzialnej za zwartość i mączystość ziemniaków. Wczesne ziemniaki, oczywiście także w zależności od odmiany, są bardziej sypkie i dlatego mniej nadają się do przygotowania placków.

Nie jest jednak powiedziane, że placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są z góry skazane na niepowodzenie. Znamy na to kilka sposobów.

1. Ze starych ziemniaków należy odcisnąć nieco wody aby ciasto nie było zbyt rzadkie.

2. Można również dodać więcej mąki pszennej niż zwykle. Zdarza się, że niektórzy dają odrobinę skrobi aby zrekompensować wspomnianą wyżej jej mniejszą zawartość.

3. Robiąc placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, warto pamiętać o jeszcze jednej rzeczy. Ich smak w zależności od użytej odmiany kartofli, będzie dużo słodszy od standardowej wersji ‘tarciuchów’ lub ‘plendzy’, jak to nieraz nazywane są placki.

Potrzebne składniki (na 4 porcje):

  • 650 g obranych ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki soki
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na średnich lub drobnych oczkach. Odstaw aby puściły wodę.
  • Następnie zetrzyj cebulę i czosnek na drobnych oczkach.
  • Odciśnięte delikatnie ziemniaki połącz z jajkiem, solą i pieprzem i dodaj mąkę (tu opcjonalnie mały udział mąki ziemniaczanej).
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie zbyt rzadkiej konsystencji dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki.
  • Tak przygotowane ciasto nakładaj łyżką na patelnie z niemałą ilością dobrze rozgrzanego oleju. Placki smaż aż zarumienią się na złocisty kolor z każdej strony.
  • Podajemy na ciepło wedle uznania. Z cukrem zapewne chętnie zjedzą dzieci. Jeśli brak nam czasu to zjedzmy ze śmietaną i świeżą pietruszką smakują wyśmienicie. A jeśli chcemy podać efektowne danie można przygotować gulasz mięsny lub grzybowy i podać jako tzw. placek po zbójecku. W każdej wersji są pyszne!!!

Polecamy!

Justyna Witowska

Przeczytaj również