Jak podaje Wikipedia Poziomka truskawka – roślina mieszaniec dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Ma wiele nazw zwyczajowych: poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z chilijską, które zaszło przypadkiem na początku XVIII wieku. Uprawiana ze względu na jadalne i wyjątkowo smaczne owoce.
Krótki przepis:
- 1 kg truskawek
- 1 l maślanki
- 10 liści świeżej mięty
- ok. 4 łyżki stołowe cukru (w zależności od dojrzałości i słodkości owoców).
Sposób wykonania:
Owoce dokładnie umyć i obrać z szypułek.
Dodać maślankę i cukier.
Solidnie zmiksować.
Rozlać do szklanek i przyozdobić listkami mięty.
* Pić ze smakiem.
Najlepiej odrobinę schłodzone.
Na upały świetne orzeźwienie.
Justyna Witowska