Ślimaczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie

Jak podaje Wikipedia: ( fr. pâte feuilletée, ewentualnie feuilletage) – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze.

Znane od wieków w kuchniach świata

Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymu. Także na Bliskiego Wschodu istnieją podobne wyroby cukiernicze. Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie znane było już w średniowieczu, choć pierwszy dokładny przepis na pâte feuilletée pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej od XVIII wieku.

Przepis na ślimaczki

Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ok. 11 plasterków ulubionej szynki
  • ok. 11 plasterków sera żółtego

Sposób przyrządzenia

  1. Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na  nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
  3. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym.

W smaku? Polecamy!

Pyszne i dość proste w przygotowaniu. Można wykonać na rodzinną kolację lub w sytuacji nagłej np. wizyta niezapowiedzianych gości. Z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom, które czasem bywają wybredne przy posiłkach. Można podać z ketchupem lub innym sosem, albo posypać zieleniną. Każdy może sam według własnego gustu, potrzeb i domowych możliwości danie modyfikować i dostosowywać do swoich smaków. Ślimaczki to danie ładnie wyglądające i bardzo dobrze smakujące dlatego szczerze je polecamy.

Justyna Witowska

Przeczytaj również

Tajemnicza witamina D

Wprowadzenie Witamina D, nazywana również „witaminą słoneczną”, jest kluczowym składnikiem