Ciasto francuskie
Jak podaje Wikipedia: ( fr. pâte feuilletée, ewentualnie feuilletage) – rodzaj ciasta o specyficznej, warstwowej strukturze w postaci cieniutkich listków. Owa właściwość występuje dzięki dużej zawartości tłuszczu, umiejętnemu wałkowaniu i pieczeniu w wysokiej temperaturze.
Znane od wieków w kuchniach świata
Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymu. Także na Bliskiego Wschodu istnieją podobne wyroby cukiernicze. Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie znane było już w średniowieczu, choć pierwszy dokładny przepis na pâte feuilletée pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej od XVIII wieku.
Przepis na ślimaczki
Składniki:
- 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
- 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki granulowanego czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- ok. 11 plasterków ulubionej szynki
- ok. 11 plasterków sera żółtego
Sposób przyrządzenia
- Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
- Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
- Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym.
W smaku? Polecamy!
Pyszne i dość proste w przygotowaniu. Można wykonać na rodzinną kolację lub w sytuacji nagłej np. wizyta niezapowiedzianych gości. Z pewnością przypadnie do gustu także dzieciom, które czasem bywają wybredne przy posiłkach. Można podać z ketchupem lub innym sosem, albo posypać zieleniną. Każdy może sam według własnego gustu, potrzeb i domowych możliwości danie modyfikować i dostosowywać do swoich smaków. Ślimaczki to danie ładnie wyglądające i bardzo dobrze smakujące dlatego szczerze je polecamy.
Justyna Witowska