Gorąca czekolada

Na jesienne i zimowe wieczory proponujemy gorącą czekoladę. Świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój.

Czym jest czekolada?

Historia czekolady ma swój początek już w starożytności w Ameryce Środkowej i od początku była spożywana jako napój. Dawniej uznawana była jako środek leczniczy. Natomiast czekoladę w postaci tabliczki, którą bardzo dobrze znamy, zaczęto produkować w Szwajcarii od XVII wieku. Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, które muszą być najpierw wyłuskane z owoców, poddane fermentacji i wysuszone. Właściwie przygotowanie ziaren ma wpływ na końcowy smak produktu. Oprócz smaku ogromnym walorem czekolady jest zawartość związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Różny kształt czekolady

Okazuje się zatem, że czekolada na początku była napojem, by z czasem zostać tabliczką i przybrać różne kształty i formy. W każdym jednak wydaniu ma te same niezwykłe właściwości. Uważać jednak należy, by nie spożywać dzisiejszej bohaterki w nadmiarze, gdyż grozi to znacznym podniesieniem poziomu cukru we krwi, a w przypadku dzieci także dolegliwościami układu trawienia.

Rarytas w prostocie

Przygotowanie ożywczego napoju wydaje się banalnie proste. Bierzemy czekoladę w tabliczce lub specjalnie przygotowaną do tego rozpuszczalną i rozpuszczamy ją w mleku bądź wodzie. Temperatura cieczy powinna być wysoka choć nie wrząca, aby nie tylko wszystko się dobrze rozpuściło, ale i miało właściwości rozgrzewające. Następnie wystarczy przelać to do swojego ulubionego kubka i delektować się smakiem z przyjaciółmi lub samotnie.

Składniki potrzebne do napoju

Najlepsza w smaku czekolada do picia wychodzi, gdy dobierzemy sobie odpowiednie proporcje. Między 120 g a 150 g na 500 ml mleka 2-3%. Z wymienionych składników wychodzą 4 kubki pysznego napoju, którym można z pewnością ugościć nawet najbardziej wybrednych gości. Dodatkowo gorącą czekoladę można podać z bitą śmietaną i bakaliami lub mieszając ją z kawą czy różnymi aromatami wzbogacającymi smak i aromat, np. wanilią.

Kazimiera Tarkowska

Przeczytaj również