Na jesienne i zimowe wieczory proponujemy gorącą czekoladę. Świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/09/czekolada.jpg)
Czym jest czekolada?
Historia czekolady ma swój początek już w starożytności w Ameryce Środkowej i od początku była spożywana jako napój. Dawniej uznawana była jako środek leczniczy. Natomiast czekoladę w postaci tabliczki, którą bardzo dobrze znamy, zaczęto produkować w Szwajcarii od XVII wieku. Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, które muszą być najpierw wyłuskane z owoców, poddane fermentacji i wysuszone. Właściwie przygotowanie ziaren ma wpływ na końcowy smak produktu. Oprócz smaku ogromnym walorem czekolady jest zawartość związków, które mają korzystny wpływ na zdrowie.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/09/IMG_3295-768x1024.jpg)
Różny kształt czekolady
Okazuje się zatem, że czekolada na początku była napojem, by z czasem zostać tabliczką i przybrać różne kształty i formy. W każdym jednak wydaniu ma te same niezwykłe właściwości. Uważać jednak należy, by nie spożywać dzisiejszej bohaterki w nadmiarze, gdyż grozi to znacznym podniesieniem poziomu cukru we krwi, a w przypadku dzieci także dolegliwościami układu trawienia.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/09/IMG_3297-768x1024.jpg)
Rarytas w prostocie
Przygotowanie ożywczego napoju wydaje się banalnie proste. Bierzemy czekoladę w tabliczce lub specjalnie przygotowaną do tego rozpuszczalną i rozpuszczamy ją w mleku bądź wodzie. Temperatura cieczy powinna być wysoka choć nie wrząca, aby nie tylko wszystko się dobrze rozpuściło, ale i miało właściwości rozgrzewające. Następnie wystarczy przelać to do swojego ulubionego kubka i delektować się smakiem z przyjaciółmi lub samotnie.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/09/IMG_3294-768x1024.jpg)
Składniki potrzebne do napoju
Najlepsza w smaku czekolada do picia wychodzi, gdy dobierzemy sobie odpowiednie proporcje. Między 120 g a 150 g na 500 ml mleka 2-3%. Z wymienionych składników wychodzą 4 kubki pysznego napoju, którym można z pewnością ugościć nawet najbardziej wybrednych gości. Dodatkowo gorącą czekoladę można podać z bitą śmietaną i bakaliami lub mieszając ją z kawą czy różnymi aromatami wzbogacającymi smak i aromat, np. wanilią.
Kazimiera Tarkowska