Ciasto drożdżowe – ciasto, w którym zastosowano biologiczne metody spulchniania, wykorzystując właściwości drożdży piekarniczych. W porównaniu do innych rodzajów ciast, podstawowe ciasto drożdżowe nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami jest mąka oraz płyn.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/10/droz1.jpg)
Trzy metody wykonania
Ciasto drożdżowe można sporządzać wieloma metodami. Wśród nich można wyróżnić: metodę jedno-, dwu- i trójfazową.
- Metoda jednofazowa polega na równoczesnym połączeniu wszystkich składników ciasta drożdżowego i jego odstawieniu w celu wyrośnięcia.
- Metoda dwufazowa polega na podziale procesu sporządzania ciasta na dwa etapy: sporządzenie i wyrastanie rozczynu oraz wyrabianie ciasta.
- Metoda trójfazowa wprowadza do procesu sporządzania ciasta drożdżowego etap zaparzania mąki gorącym płynem. Tak zaparzona masa staje się podstawą do sporządzenia rozczynu.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/10/droz.jpg)
Zastosowanie ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe jest podstawą do wyrobu zarówno potraw słodkich jak i wytrawnych, takich jak: baby drożdżowe, ciasta i ciastka z owocami lub makiem oraz paszteciki, słodkie bułeczki drożdżowe, pączki, racuchy. Spód do pizzy sporządzany jest z ciasta drożdżowego bez dodatku jaj.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/10/PHOTO-2021-10-12-08-46-06-1024x1024.jpg)
Nasza propozycja – bułeczki z serem i rodzynkami
Składniki na 14 porcji
Ciasto:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- jajko
- szczypta soli
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/10/PHOTO-2021-10-12-08-43-17-1024x1024.jpg)
Masa serowa:
- jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
- białko jaja i rodzynki
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/10/PHOTO-2021-10-12-08-44-19-1024x1024.jpg)
Sposób wykonania
1. Do pojemnika wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać do uzyskania właściwej konsystencji. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać.
3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
3*. Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszce można podzielić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką – piec bułeczki w dwóch turach.
4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
5. Do miski włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć.
6. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.
![](https://troskaoseniora.pl/wp-content/uploads/2021/10/PHOTO-2021-10-12-08-43-29-1024x1024.jpg)
Będą smakowały każdemu
Można zjeść na śniadanie, kolację bądź w ciągu dnia do kawy… Palce lizać!
Kazimiera Tarkowska