Ciasto drożdżowe – ciasto, w którym zastosowano biologiczne metody spulchniania, wykorzystując właściwości drożdży piekarniczych. W porównaniu do innych rodzajów ciast, podstawowe ciasto drożdżowe nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami jest mąka oraz płyn.
Trzy metody wykonania
Ciasto drożdżowe można sporządzać wieloma metodami. Wśród nich można wyróżnić: metodę jedno-, dwu- i trójfazową.
- Metoda jednofazowa polega na równoczesnym połączeniu wszystkich składników ciasta drożdżowego i jego odstawieniu w celu wyrośnięcia.
- Metoda dwufazowa polega na podziale procesu sporządzania ciasta na dwa etapy: sporządzenie i wyrastanie rozczynu oraz wyrabianie ciasta.
- Metoda trójfazowa wprowadza do procesu sporządzania ciasta drożdżowego etap zaparzania mąki gorącym płynem. Tak zaparzona masa staje się podstawą do sporządzenia rozczynu.
Zastosowanie ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe jest podstawą do wyrobu zarówno potraw słodkich jak i wytrawnych, takich jak: baby drożdżowe, ciasta i ciastka z owocami lub makiem oraz paszteciki, słodkie bułeczki drożdżowe, pączki, racuchy. Spód do pizzy sporządzany jest z ciasta drożdżowego bez dodatku jaj.
Nasza propozycja – bułeczki z serem i rodzynkami
Składniki na 14 porcji
Ciasto:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 80 g miękkiego masła
- jajko
- szczypta soli
Masa serowa:
- jajko
- 70 g cukru
- cukier wanilinowy
- 500 g twarogu pokruszonego
- 100 g śmietany 18%
- białko jaja i rodzynki
Sposób wykonania
1. Do pojemnika wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wymieszać.
2. Dodać pozostałe składniki, wyrabiać do uzyskania właściwej konsystencji. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, należy dodać 2 łyżki mąki i dalej wyrabiać.
3. Z uzyskanego ciasta uformować wałek, podzielić go na 14 części, uformować placuszki o średnicy 10cm, wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia.
3*. Jeśli ciasto nie zmieści się na jednej blaszce można podzielić je na pół i drugą część włożyć do miski, przykryć ściereczką – piec bułeczki w dwóch turach.
4. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
5. Do miski włożyć jajko, cukier i cukier wanilinowy, utrzeć.
6. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
7. W placuszkach uformować zagłębienia, wypełnić je masą serową, posmarować białkiem i piec ok. 25min.
Będą smakowały każdemu
Można zjeść na śniadanie, kolację bądź w ciągu dnia do kawy… Palce lizać!
Kazimiera Tarkowska