Parówki w cieście francuskim

Bardzo proste do przygotowywania parówki w cieście francuskim, to jedna z szybszych przekąsek. Gotowa do pieczenia w kilka minut. Takie parówki warto podać na przyjęciach oraz wtedy, gdy mamy mało czasu. Żaden niezapowiedziany gość w naszym domu nie będzie powodem nerwów.

Czas przygotowania

Łącznie: 25 min

Składniki

  • 1 ciasto francuskie np. xxl
  • 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
  • 5 dag żółtego sera w plasterkach
  • szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane

Sposób wykonania

Krok 1 

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach podobnej długości co użyte parówki. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy ciastem parówkę z żółtym serem, a końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło te dwa składniki.

Krok 2

Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy siemię lnianym (lub czarnuszką, sezamem) oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie nacinamy wierzch ciasta za pomocą noża tworząc małe krzyżyki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkiem np. ketchupem lub sosem czosnkowym.

Wrażenia?

Proszę spróbować w domu i samemu sprawdzić. Smacznego!

Kazimiera Tarkowska

Przeczytaj również