Bardzo proste do przygotowywania parówki w cieście francuskim, to jedna z szybszych przekąsek. Gotowa do pieczenia w kilka minut. Takie parówki warto podać na przyjęciach oraz wtedy, gdy mamy mało czasu. Żaden niezapowiedziany gość w naszym domu nie będzie powodem nerwów.
Czas przygotowania
Łącznie: 25 min
Składniki
- 1 ciasto francuskie np. xxl
- 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
- 5 dag żółtego sera w plasterkach
- szczypta ziół prowansalskich
- opcjonalnie 1 łyżeczka czarnuszki lub siemię lniane
Sposób wykonania
Krok 1
Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach podobnej długości co użyte parówki. Na środek każdego nakładamy parówkę i plasterek żółtego sera. Zwijamy ciastem parówkę z żółtym serem, a końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło te dwa składniki.
Krok 2
Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy siemię lnianym (lub czarnuszką, sezamem) oraz opcjonalnie ziołami prowansalskimi. Opcjonalnie nacinamy wierzch ciasta za pomocą noża tworząc małe krzyżyki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkiem np. ketchupem lub sosem czosnkowym.
Wrażenia?
Proszę spróbować w domu i samemu sprawdzić. Smacznego!
Kazimiera Tarkowska