Dziś dzielimy się z Wami naszym nowo testowanym przepisem na hot – dogowe muffiny – idealne na ciepłą przekąskę lub nietypową kolację ![]()

Składniki na ok. 12 muffinek
Ciasto:
– 200 g wody letniej![]()
– 20 g drożdży świeżych pokruszonych
– 1 łyżeczka cukru
– 400 g mąki pszennej
– 30 g oleju
– 1 łyżeczka soli ![]()

Farsz:
– 100 g ketchupu
– 20 g koncentratu pomidorowego ![]()
– 20 g musztardy
– 30 g mąki pszennej
– 20 g wody![]()
– szczypta soli ![]()
– 300 g parówek
– 150 g ogórków konserwowych ![]()
– 50 g sera żółtego ![]()

Sposób przygotowania:
Do miski wlej wodę, włóż drożdże, cukier, mąkę, olej i sól. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy![]()

Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1 godz.). Wymieszaj razem ketchup, koncentrat, musztardę, mąkę, wodę, sól tworząc sos. Parówki ugotować i pokroić drobno, dodać do sosu. Zetrzeć ser żółty
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę
Formę do muffinek natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 12 równych części, każdą część rozwałkować na kształt koła. Krążki ciasta układać w przygotowanej formie, tworząc miseczki. Każdą miseczkę równomiernie wypełnić sosem z parówkami, posypać serem![]()

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut, aż będą złociste ![]()
Podawać na ciepło z dodatkiem pokrojonych ogórków ![]()

Wspólnie gotowanie to dla naszych Mieszkańców nie tylko pyszna zabawa, ale też sposób na aktywizację, integrację i… wspomnienia z domowej kuchni! ![]()
Muffinki zniknęły z talerzy w mgnieniu oka, a uśmiechy naszych Seniorów – bezcenne! ![]()
Autor: Marta Klimczak


